Six-month limit on schedule III and IV refills
Question
A prescription for alprazolam 0.5 mg tablets was issued on March 3 with 5 refills authorized. The patient has received the original fill and 2 refills. On September 12 of the same year, the patient asks for another refill. Under federal law, what should the pharmacy technician do?
Answer
A. Refer to the pharmacist so the prescriber can be contacted for a new prescription, because the 6-month refill period has ended
Rationale
Alprazolam is a schedule IV drug. A schedule III or IV prescription may be refilled no more than 5 times and only within 6 months after it was issued, and whichever limit is reached first ends the prescription. Because September 12 falls more than 6 months after March 3, the leftover refills cannot be used, and the patient needs a new prescription.
Sources
- Drug Enforcement Administration, Justice
- United States Department of Justice
- Alprazolam (alprazolam) oral prescribing information, Clinical Solutions Wholesale, LLC
- U.S.C. Title 21 - FOOD AND DRUGS
- § 1306.22
Last verified: 2 independent automated checks Question ptcb-fr-00005, version 1
Checks are automated. No licensed clinician has reviewed this question. Check the sources and your program’s materials.
Report an error in this question. For education only; not medical advice. See all sources and licenses.